Til forsiden
Til begravelse i Tana Toraja
 
 

 

Klik for stort billede

 

 

Klik for stort billede

Bjergegnen midt på den Indonesiske ø, SULAWESI.

De smukke højtliggende dale i Tana Toraja på den Indonesiske ø, Sulawesi, er hjemsted for en blomstrende etnisk gruppe, der stadig har bevaret enestående dødsritualer.
Temperatur og forekomsten af rigeligt med vand, har i århundreder givet torajaerne et "land", der flød med mælk og honning.
Et fuldstændig isoleret land, hvor intet forstyrrede deres fredelige agerbrugssamfund før engang i 1600 tallet, hvor aggressive bugier ankom fra Sydsulawesi for at plyndre gravene og tage området i besiddelse. Torajaerne gjorde oprør, fik bugierne jaget væk og vendte tilbage til det selvforsynende samfund i yderligere 300 år.
De europæiske staters kolonialisering rundt om i verden, kom også til at ramme dette folk. Hollænderne trængte ind, men de kunne ikke omvende de stærkt animistiske torajaer. Ved Indonesiens uafhængighed, så sent som i 1945, var kun ca. 10% kristne, og det har sikkert mest været frygten for muslimsk dominans, der fik flere til at blive kristne, så der nu er ca. 70%. Men traditionerne har holdt sig, og torajaerne viser ingen tegn på at ville lade sig blive som de øvrige indonesere i denne nation, som er det største muslimske samfund i verden.Der bor ca. 400.000 i Tana Toraja i dag. Torajaernes liv bestemmes af ris og bøfler. Risen har en høj åndelig værdi, og bøflen symboliserer rigdom. For torajaer er en bøffel ikke bare et landbrugsredskab, den er også et værdifuldt symbol på rigdom og prestige, og derfor bliver den forkælet over alle grænser, indtil den ender sit liv som offerdyr.

Husene prydes af bøffelhorn for at demonstrere ejerens rigdom - eller hvor mange bøfler, der blev ofret ved sidste familiebegravelse. Der er bøffelbilleder på både huse og rislader, skåret som træskærerarbejde ind i trækbeklædningen.

 
Side 2 Forrige side. .....Til side 1.....Næste side De nulevende torajaer bor fortsat i de rigt udskårne huse, hvis tage er udformet som et skib og tækket med bambusrør.